LARVOTTO REGENERATION

Principality of Monaco

LARVOTTO REGENERATION

Principality of Monaco

BACK
© RPBW
© RPBW
© RPBW
© RPBW
© RPBW
© RPBW
© RPBW
TEXT

Located along Monaco's northeastern boundary, the Larvotto neighborhood possesses a fragmented waterfront broken up into numerous levels and access points. The new project unifies and simplifies the coastline both at the level of the beach as well at the level of Avenue Princesse Grace running parallel.

A high promenade area naturally following the contours of Larvotto bay will rest atop the seaside complex designed by Renzo Piano on the beach below. Corresponding in height with the avenue just inland parallel, this new promenade will create 15,000m² of public space.

The type of materials chosen is deliberately simple, in order to ensure a strong sense of visual and spatial consistency throughout the site. Limestone, characteristic of the Mediterranean region, will be utilized for the ground, extending the material vocabulary we already developed for the nearby Anse du Portier project. Alongside the high promenade an irregular arrangement of trees and planted beds will be set up. The discontinuous canopy created as a result will provide heavy shade at intervals throughout the space. Shrub plantings provide backrests for visitors, seated on the benches facing the sea. The majority of trees that will be planted will already be fully grown, matching in age the existing trees to be preserved on site. The manner of plantation will vary according to the situation: in the open ground, or in planting pits above paving stone. Right above the existing parking lot, mounds of soil will heighten the level of earth.

At both ends of the high promenade, abundantly planted spaces will bring to mind in an echo the orchards and luxuriant gardens of the Côte d'Azur. Monaco's particularly pleasant microclimate is especially conducive to citrus trees. Beach access points will be indicated by thickets of trees simultaneously providing shade for the more sun sensitive visitors.

This exceptional project is part of a series of planted compositions whose orientation attests to the overall coherence of the Mediterranean landscape. The new arrangement will act like an amplification, a natural continuation of the network of open spaces and pedestrian pathways that spread across the Monaco area.      

data
Year:
2016
Status:
Ongoing
Program:
Public spaces, Equipments
Client:

État de Monaco, Direction des Travaux Publics

Project Team:

MDP Michel Desvigne Paysagiste
RPBW Renzo Piano Building Workshop (lead consultant)
Deverini Architects
E & G 
Somibat
Creaplan
Oasiis
Corinthe
Tractebel
Bureau Veritas
Im Projet

Area:

3,3 ha